HH logoBelangrijk

Alle koren en kwartetten van DABS hebben zich inmiddels aangesloten bij Holland Harmony: DABS is nu volledig op gegaan in Holland Harmony, Dutch association of Barbershop Singers. Er is nu dus één organisatie voor alle barbershopzangers in Nederland!
Deze website wordt daarom niet langer geactualiseerd.
Vanaf heden kunt u voor actualiteiten terecht op www.hollandharmony.dse.nl

 

Videoverbinding naar 2e zaal

 

Studio1Door de grote belangstelling voor ons jubileumfeest op 13 oktober hebben we naast de grote zaal ook een kleinere theaterzaal tot onze beschikking gekregen. De grote theaterzaal in de Reehorst heeft namelijk 500 zitplaatsen, en er worden zaterdag meer dan 600 personen verwacht bij ons jubileumfeest.

De optredens in de grote zaal worden opgenomen door stagiaires van het ROC.
Deze mensen zorgen na overleg met het bestuur DABS en De Reehorst, ook voor het rechtstreeks doorzenden van beeld geluid naar theaterzaal Studio 1, waar 250 plaatsen beschikbaar zijn. 

 

Terug naar de jubileumpagina

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Over DABS

DABS, de Dutch Association of Barbershop Singers, is de overkoepelende organisatie van heren-barbershopzangers in Nederland. Op deze website vind je naast tal van nieuwtjes een verwijzing naar alle aangesloten koren en kwartetten.

Barbershopzingen?

Barbershopzingen in zijn huidige vorm is in 1938 begonnen. Voordien was het vooral een nostalgisch tijdverdrijf. Het genre ontstond in Amerika, waar vooral de Ierse immigranten de wachttijd bij de kapper (barbershop) verdreven door het zingen van liederen.
Barbershop is een vorm van a-capella zingen. Dat wil zeggen dat er wordt gezongen zonder instrumentale begeleiding. De stijl is herkenbaar doordat elke klank een vierstemmig  harmonisch akkoord vormt. Een akkoord wordt bij barbershop gevormd door de vier stemmen: lead, bass, baritone en tenor. Belangrijke kenmerken zijn het veelvuldig gebruik van septime-akkoorden, en het gegeven dat de tenor-partij boven de melodielijn van de lead ligt.
Rondom het barbershopzingen zijn grote internationale evenementen en in veel landen organisaties ontstaan. In Nederland zijn dat DABS (voor heren) en Holland Harmony (voor dames).